Windpark Fryslân probeert nog voor het winterseizoen een definitieve oplossing te hebben voor de hinderlijke nachtverlichting van het windpark. Het windpark is er technisch klaar voor, maar is afhankelijk van een definitieve radarvergunning van het Agentschap Telecom en het Ministerie van Economische Zaken.

Met een nieuwe detectieradar bij Kornwerderzand is het mogelijk de luchtvaartverlichting bovenop de buitenste ring van 30 windturbines (van de 89) alleen te laten branden als er vliegverkeer nadert. Bij een proef op basis van een tijdelijke vergunning is gebleken dat dit goed werkt.

Op dit moment is de rode verlichting van het Windpark ’s nachts permanent brandend. Zo is de lichthinder in eerste instantie verminderd ten opzichte van standaard knipperende verlichting ‘s nachts. Het is uiteindelijk de bedoeling dat deze verlichting ’s nachts uit gaat en alleen korte tijd knipperend aan gaat als een vliegtuig nadert.

Het Ministerie van Economische Zaken werkt momenteel aan een nieuwe versie van het Nationaal Frequentieplan. De (ongebruikte) frequenties die Windpark Fryslân nodig heeft zijn op dit moment nog geblokkeerd voor andere partijen. Daardoor is het niet mogelijk om een permanente radar-zendvergunning te verlenen en de instellingen van de turbines nu al aan te passen aan de nieuwe en definitieve vergunning.

Projectdirecteur Anne de Groot van Windpark Fryslân is teleurgesteld over de vertraging die ontstaan is. ‘Windpark Fryslân is een landelijke voorloper met deze technische oplossing. Juist nu de dagen korter worden, komt de verlichting van het windpark ’s avond steeds vroeger en langer in zicht. We wilden dit verlichtingsvraagstuk daarom in ieder geval op 1 oktober voor elkaar hebben. Mijn hoop is nu dat de nieuwe frequenties snel beschikbaar zijn, zodat we zo snel mogelijk de vliegtuigradar in gebruik kunnen nemen en de verlichting alleen aan gaat als er een vliegtuig in de buurt is.’       

: Verlichting Windpark Fryslân dimmen is race tegen de klok