In 2008 startte de ontwikkeling van Windpark Fryslân. De initiatiefnemers van het windpark zijn de aandeelhouders van Windpark Fryslân Holding B.V. Zij waren al meer dan 20 jaar actief in de windenergie. Bij de uitvoering van het windpark waren naast aannemersconsortium Zuiderzeewind ook de Provincie Fryslân en vele Friese partijen betrokken.

Opdrachtgever

Aandeelhouders van Windpark Fryslân Holding B.V. zijn de initiatiefnemers, verenigd in Windpark Fryslân Beheer B.V. (85%) en de Provincie Fryslân (15%) via Fryslân Hurdewyn B.V.

Het bestuur van Windpark Fryslân B.V. bestaat uit een CEO en een CFO van Windpark Fryslân Holding B.V. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor de aansturing van Windpark Fryslân B.V.

Projectmanagement

Het projectmanagement van Windpark Fryslân is uitgevoerd door Ventolines. Ventolines levert diensten voor duurzame energieprojecten in alle stadia: ontwikkeling, contractering, financiering, bouw en beheer. Van advisering tot compleet projectmanagement, voor kleine tot de grootste duurzame energieprojecten van Nederland, zowel op land als in het water.

De bouw

Windpark Fryslân is gebouwd door aannemersconsortium Zuiderzeewind, dat bestond uit Siemens Gamesa en Van Oord. Tijdens de bouw werd zoveel mogelijk samengewerkt met Friese partijen.

Van Oord

Van Oord is een Nederlands familiebedrijf met 150 jaar ervaring als internationale waterbouwer. De focus ligt op baggeren, olie- en gas infrastructuur en offshore wind. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Van Oord telt bijna 5.000 medewerkers, die in 2018 wereldwijd aan 190 projecten werkten in 46 landen. De vloot bestaat uit meer dan honderd schepen. Met vindingrijkheid en duurzame oplossingen draagt de organisatie bij aan een betere wereld voor toekomstige generaties.

Siemens Gamesa

Siemens Gamesa is een wereldleider in de windenergie-industrie, met een sterke aanwezigheid in alle facetten van de windindustrie: offshore, onshore en services. Dankzij zijn geavanceerde digitale mogelijkheden biedt Siemens Gamesa een zeer breed productenpakket en hoogwaardige serviceoplossingen, die duurzame energie betaalbaarder en betrouwbaarder maken. Siemens Gamesa vervaardigt, installeert en onderhoudt windturbines in de onshore- en offshore-segmenten en is op dit moment betrokken bij meer dan 90 GW geïnstalleerd vermogen wereldwijd. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Spanje en is genoteerd aan de Spaanse beurs en opgenomen in de Ibex-35-index.

Onderhoud en beheer

Na de bouw van het windpark is Siemens 16 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer.

WPF MVO rapport ISO 26000
Zelfverklaring Windpark Fryslân