Kornwerderzand – Vanaf donderdag 15 februari staan de lampen van Windpark Fryslân uit. Een detectieradar bij Kornwerderzand maakt het mogelijk dat de lampen alleen aangaan wanneer luchtvaartuigen binnen een bepaalde waarschuwingszone komen. 

Windturbines met een tiphoogte van meer dan 150 meter, moeten wettelijk voorzien worden van luchtvaartverlichting. Bij Windpark Fryslân geldt dit voor de buitenste 30 windturbines. De windturbines hebben bovenin een lamp die overdag wit licht en ’s nachts rood licht rondom uitstraalt. Als de radar in werking treedt gaan de rode lampen in knipperende modus aan als er een vliegtuig in de buurt is. 

Het naderingsdetectiesysteem bij Kornwerderzand zorgt ervoor dat de verlichting ’s nachts wordt uitgeschakeld wanneer er geen luchtvaartuigen in de buurt van het windpark zijn. De locatie van het systeem is gekozen vanwege het vrije zicht op de omgeving wat nodig is om het systeem zo effectief en veilig mogelijk te laten werken. 

Al in 2022 vond een uitgebreide pilot plaats. Tijdens verschillende testvluchten werd met mobiele meetapparatuur getest of het vliegtuig door de radar werd gedetecteerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vervolgens de testresultaten beoordeeld en positief beantwoord. 

Bekijk de animatie over de verlichting van het windpark hier.

Hoe werkt het naderingsdetectiesysteem? 

  • Wanneer luchtvaartuigen binnen de detectiezone komen (ongeveer 10 km van het windpark) dan volgt de radar het luchtvaartuig. 
  • Wanneer luchtvaartuigen binnen de waarschuwingszone komen (ongeveer 7 km van het windpark) dan zet het systeem de verlichting van het windpark aan. 
  • Nadat luchtvaartuigen de waarschuwingszone hebben verlaten, wordt de verlichting met een tijdvertraging van 1 minuut weer uitgeschakeld. 

Het naderingsdetectiesysteem is geleverd door Terma, allies in innovation. Daarnaast is Terma verantwoordelijk voor de werking van de radar in de operation. Projectmanagement is gedaan door Ventolines en Siemens Gamesa Renewable Energy verzorgt de service en onderhoud van de turbines.