Speciaal voor de bouw van Windpark Fryslân is in Oude Zeug het ‘Marine Coordination Centre’ geïnstalleerd. Vanuit het centrum houden zes medewerkers dag en nacht het werkgebied van Windpark Fryslân in de gaten. Georg Hübl is één van de medewerkers: ‘Wij weten precies wie het werkgebied in- én uitgaat’.

Begin september startte de bouw van Windpark Fryslân op het water. Op de plek waar de windturbines komen te staan, worden momenteel 89 funderingspalen in het IJsselmeer geheid. De werkzaamheden vinden plaats vanaf een groot werkplatform en ze worden bijgestaan door meerdere werkschepen. ‘In totaal werken er elke dag meer dan zestig mensen op het werkplatform, vertelt Georg. ‘Het is belangrijk dat zij in een veilige omgeving werken. Op een normale dag mogen er in dit gebied schepen varen. Nu we hier aan het bouwen zijn, is dit niet mogelijk. Het gebied is daarom afgezet met gele boeien’.

Monitoren

Om te zorgen voor een veilig werkgebied is echter meer nodig. Daarom schakelde Windpark Fryslân het Marine Coordination Centre in. De medewerkers in het centrum weten precies welke werkzaamheden er plaatsvinden op het water. Vanuit hun speciaal ingerichte kantoor in Oude Zeug houden ze 24 uur per dag het werkgebied in de gaten.

Georg: ‘We monitoren het hele gebied met een digitaal systeem. Daarmee kunnen we alle schepen in de gaten houden. Zodra een schip het werkgebied invaart, krijgen wij een seintje en nemen we contact op met de schipper. Eén van onze schepen begeleidt het schip dan vervolgens het werkgebied weer uit’.

Samenwerken op het IJsselmeer

‘We proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat we in actie moeten komen. Onze werkzaamheden bestaan daarom voor een groot deel uit voorbereiden en plannen’, vertelt Georg. Hij legt uit: ‘De bouw van Windpark Fryslân is niet het enige project dat plaatsvindt in het IJsselmeer bij de Afsluitdijk. Voor de versterking van de dijk en de aanleg van de Vismigratierivier varen er óók grote schepen op het IJsselmeer. Je wilt elkaar niet in de weg zitten. Daarom is het belangrijk dat we onze werkzaamheden zo goed mogelijk met alle partijen afstemmen’.

Veilig werken op het water

Het Marine Coordination weet niet alleen welke schepen er zich in het gebied bevinden, maar ook welke mensen er aanwezig zijn. ‘Van alle mensen die werken aan de bouw van Windpark Fryslân checken wij of ze de juiste certificaten hebben’. Om te mogen werken op het water heeft elke medewerker meerdere veiligheidstrainingen nodig die regelmatig, soms jaarlijks, herhaald moeten worden. ‘Pas als iemand de juiste certificaten heeft, geven wij toestemming om het water op te gaan’.

Inmiddels staan de eerste twee rijen met funderingspalen op hun plek. ‘Voor ons betekent dit dat we nog maar aan het begin van het project staan. Hoe meer palen er staan, hoe groter ons werkgebied wordt. Pas als alle 89 windturbines op hun plek staan en alle schepen zijn vertrokken, zit ons werk erop’.