Oege Hiemstra - Van der Wiel

De opvallende bruin met groene vrachtauto’s van Van der Wiel rijden af en aan op de Afsluitdijk. Op één van de auto’s rijdt chauffeur Oege Hiemstra. Hij zorgt ervoor dat grond en zand op de dijk aan- en afgevoerd wordt voor de aanleg van de stroomkabels van Windpark Fryslân. ‘Ik mag mijn werk graag doen’.

Ik mei myn wurk graach dwaan

Ruimte voor de kabels

Oege is al een paar maanden werkzaam op de Afsluitdijk. ‘Het is maar net wanneer ze ons nodig hebben’, vertelt hij terwijl hij onderweg is met een volgeladen vrachtwagen. Het zand in zijn wagen is bedoeld voor het nieuwe fietspad op de Afsluitdijk. ‘Het oude fietspad moest weg, want daar komen de stroomkabels voor het windpark onder te liggen’. Oege en zijn collega’s zorgen dat er ruimte is voor de kabels. ‘Wij voeren het zand en klei af dat onder het oude fietspad ligt en die brengen we naar het depot.’

Zodra de kabels op hun plek liggen, komen Oege en zijn collega’s weer in actie. ‘Zelf rijd ik deze weken heen en weer van Eeltsjemar naar de Afsluitdijk met backfillzand’. Backfillzand is een speciaal soort zand dat gebruikt wordt bij de aanleg van hoogspanningskabels. ‘We gebruiken het om de sleuven weer dicht te maken. Daarna wordt er puin bovenop gestort, en dan kan er geasfalteerd worden’. Inmiddels ligt het eerste gedeelte van het nieuwe fietspad op de Afsluitdijk alweer op zijn plek. ‘De kabel loopt helemaal door naar Bolsward, dus ik verwacht dat we nog wel even bezig zijn’.

Samen werken op de Afsluitdijk

Op de Afsluitdijk werken veel verschillende partijen samen. Oege vertelt dat dat soms best lastig is: ‘Alles hangt van elkaar af, we moeten het werk goed op elkaar afstemmen. Pas als wij klaar zijn met het afvoeren van de grond, kan een andere partij bezig met het leggen van de kabels. En pas als zij klaar zijn, kunnen wij pas weer verder.’

Op de vraag wat Oege mooi vindt aan zijn werk, antwoordt hij: ‘Ik fyn alles moai, ik mei myn wurk graach dwaan’. Dat hij meewerkt aan het grootste windpark in een binnenwater, daar staat de nuchtere Fries niet elke dag bij stil. ‘Soms hebben we niet eens door dat we aan zo’n groot project werken. Maar als ik dan over de Afsluitdijk rijd, dan zeg ik vaak wel even: kijk, daar heb ik aan meegewerkt!’.

Transport zit in mijn bloed!

Familie

Oege is 48 jaar en werkt inmiddels al 17 jaar als chauffeur bij Van der Wiel. Dat hij ooit voor het vak koos was geen toeval. ‘Mijn pake reed op een melkwagen, en mijn oom ook. M’n andere oom was buschauffeur, en mijn vader reed op een zandauto. Transport zit ons dus echt in het bloed!’.

Zelf heeft hij zijn liefde voor het vak weer doorgegeven aan zijn zoons. ‘Ja, mijn beide zoons zitten ondertussen ook in de transportwereld. Eén ervan rijdt net als ik op een vrachtauto bij Van der Wiel. Vandaag zijn we zelfs beide aan het werk op de Afsluitdijk’, vertelt hij lachend.

Veel zien ze elkaar niet tijdens het werk. ‘We rijden constant heen en weer. Van de Afsluitdijk naar Eeltsjemar. Dat doen we ongeveer vier keer per dag. Hoeveel grond we ongeveer vervoeren? In één wagen kan wel 24 kuub, dat is ongeveer 35 ton grond. Soms zijn we wel met zeven collega’s, dus reken maar uit!’

Van der Wiel

Van der Wiel verzorgt een groot gedeelte van het zandtransport op de Afsluitdijk. Het familiebedrijf uit Drachten bestaat sinds 1954 en groeide sindsdien tot een bedrijf met zo’n 200 medewerkers. Van der Wiel werkt niet alleen in de transport, maar ook in de realisatie van infrastructuren, milieuwerken en biogas.