Niels van der Meulen - Kooi Security

Hoewel je er niet als eerste aan zou denken, is het wel héél belangrijk: beveiliging op de bouwplaats. Ook Windpark Fryslân kan er niet omheen. Voor dit onderdeel schakelde het Windpark het Friese bedrijf Kooi Security in. Projectmanager Niels van der Meulen is regelmatig te vinden op de bouwplaats: ‘Ik onderhoud het contact met onze opdrachtgever en check of alle camera’s goed staan’.

Het beveiligen van Windpark Fryslân voelt als een project in onze achtertuin

Van Friesland tot Frankrijk

Niels zijn functie is Country Manage Sales. De naam van zijn functie doet al vermoeden dat Kooi Security ook over de Nederlandse grens actief is. Het bedrijf is Europees marktleider in tijdelijke beveiliging. Niels zijn collega’s vliegen dan ook regelmatig naar landen als Zweden, Griekenland, Engeland en Frankrijk om daar tijdelijke camera’s te installeren. ‘In het buitenland is mobiele beveiliging vrij uniek, meestal zetten ze daar nog beveiliging in de vorm van personen in. Wat we daar veel beveiligen? Zonneparken! In Frankrijk en Griekenland zijn tenslotte heel wat zonuurtjes.’

In de achtertuin

Voor Kooi Security, gevestigd in een voormalig bankgebouw in Drachten, voelt Windpark Fryslân als een project in de achtertuin. ‘Toen we hoorden dat het Windpark op zoek was naar potentiële (Friese) leveranciers, hebben we ons direct aangemeld!’ En met succes, het team van Niels verzorgt alle beveiliging op de verschillende bouwplaatsen.

Meeverhuizen met het project

‘Mobiele camera’s plaats je niet zomaar. Daar is een uitgebreid plan voor nodig. In een vroeg stadium adviseerden we aan de hand van tekeningen over de geschikte locaties. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld geen mobiele camera precies in het wandelpad van de kitesurfers staat’. De uitdaging zit in het verschuiven van het project. Door het plaatsen van de stroomkabels naar het vaste land, ontstaan er onder andere richting Bolsward en Sneek meerdere bouwplaatsen die beveiliging nodig hebben.

Als er iemand op de bouwplaats loopt krijgt onze meldkamer direct een seintje.

STOP! BEVEILIGING!

Op de vraag of er al eens iets is gebeurd op de bouwplaats, ontstaat er een kleine lach op Niels zijn gezicht: ‘Die informatie delen wij niet zomaar met iedereen’. Toch geeft hij aan dat het in de meeste gevallen gaat om nieuwsgierige mensen die nét even voorbij het hek lopen.

‘Als er buiten de afgesproken werktijden iemand op de bouwplaats loopt, merkt de camera dit op en krijgt onze 24/7- bemande meldkamer een seintje. Op de bouwplaats speelt een tekstboodschap af met het verzoek of deze persoon het terrein wil verlaten. Is er meer aan de hand? Dan hebben wij een kort lijntje met de politie’.

Een deel van de mobiele camerasystemen op de Afsluitdijk draait op zonnepanelen.

Wist je dat…

Een deel van de mobiele camerasystemen op de Afsluitdijk op zonnepanelen draait?

Kooi Security

Kooi Security beveiligt alle bouwplaatsen van Windpark Fryslân. Dit gebeurt door middel van mobiele camerasystemen. Het bedrijf bestaat tien jaar en telt inmiddels ruim 100 werknemers. Naast windparken beveiligt het bedrijf voornamelijk zonneparken, bedrijfsterreinen en bouwplaatsen.