KTF-Windpark Fryslân

KTF werkt aan Windpark Fryslân

De externe platforms voor de windturbines lagen drie maanden lang opgeslagen op het terrein bij Kraanverhuur Transport Fryslân (KTF) in Harlingen. Hoewel bijna alle platforms geïnstalleerd zijn en het terrein van KTF leeg is, zit het werk voor het Friese kraanbedrijf er nog niet op. Eigenaar Anno Zuidema: ‘Onze kracht is juist dat wij breed inzetbaar zijn. Als straks de windturbines opgebouwd worden, gaat ons werk weer verder’.

KTF verhuurt hijskranen en hoogwerkers en verricht daarnaast speciaal transport. ‘De ene dag tillen we een schip van 300 ton uit het water, de andere dag rijden we een vliegtuig naar Zweden’, vertelt Anno. ‘Daarnaast hebben we op ons terrein in Harlingen de mogelijkheid om materiaal op te slaan. Zo zijn we breed inzetbaar en kunnen we onze opdrachtgevers van A tot Z ondersteunen’.

Wind- en funderingswerk

Windpark Fryslân is niet het eerste windproject waarbij KTF betrokken is. ‘Wij doen heel veel werkzaamheden in de windindustrie’, vertelt Anno. ‘Meestal gaat het om de windturbines zelf en helpen we met onze kranen bij het opbouwen of het afbouwen van de turbines. Bij Windpark Fryslân werden we gevraagd voor het funderingswerk. Omdat we heel dichtbij de werklocatie zitten, is ons opslagterrein de perfecte plek om de externe platforms op te slaan.’

Op- en overslag

Drie maanden lang zijn de externe platforms opgeslagen op het terrein van KTF. De betonnen platforms werden geproduceerd in Polen en per 24 naar de haven in Harlingen gevaren. ‘Nadat ze van het schip getakeld werden, brachten wij ze naar het opslagterrein. Dat gebeurde met een speciale hydraulische kraan, een SPMT, die we met een afstandsbediening kunnen besturen. Met de SPMT’s zetten we de platformen op vier betonnen blokken. Daar bleven ze liggen totdat aannemer Van Oord ze nodig had op het IJsselmeer.’

Bekijk in deze video hoe het vervoer van de externe platforms in zijn werk gaat.

Bescheiden en nuchter

Anno startte KTF 13 jaar geleden samen met zijn vrouw. Inmiddels werken er bij het Friese familiebedrijf meer dan 45 medewerkers. ‘We doen het met zijn allen. Ik zie mezelf dan ook niet echt als directeur, ik ben eigenlijk van alles een beetje. Ik werk mee en ik denk mee. En als het nodig is, dan spring ik zelf op de kraan’. Die nuchterheid en bescheidenheid kenmerkt KTF. Anno: ‘Windpark Fryslân is een omvangrijk en intensief project. Om met dit familiebedrijf daaraan mee te mogen werken, vinden wij prachtig’.

Opbouwen van de windturbines

Inmiddels is het terrein in Harlingen leeg. Bijna alle platforms zijn geïnstalleerd op de funderingspalen in het IJsselmeer. Anno: ‘Maar ons werk zit er nog niet op. We mogen namelijk ook tijdens de volgende fase aan de slag. We leveren dan drie grote kranen, die helpen bij het opbouwen van de windturbines in het IJsselmeer.

Kijk voor meer informatie over KTF op www.ktf-harlingen.nl