Unieke zeilrace tussen de windmolens door 

Op zaterdag 7 oktober zeilen 130 zeiljachten en platbodems een unieke zeilrace dwars door Windpark Fryslân heen. De organisatie van deze race om de ‘Windmill Cup’ wil met dit zeilevenement aantonen, dat ook een windpark een uitnodigend en uitdagend vaargebied kan zijn. De belangstelling voor dit evenement vanuit Hindeloopen is overweldigend; in twee weken was het maximum van 130 deelnemende schepen al bereikt.

De organisatie van de race is in handen van het comité van de vroegere Nacht- en Ontijrace. Harry Amsterdam en Peter Aukema van het organisatiecomité zien de nieuwe race als een ludieke aanwinst voor de zeilsport. “Onze inschatting dat varen door het windpark in combinatie met het gezellige karakter van de Nacht- en Ontijrace veel watersporters aanspreekt, blijkt juist. Het motto van de Windmill Cup is dan ook: Windenergie, we kunnen er niet omheen, dus varen we er doorheen.”

Voor de organisatie van de wedstrijd heeft het comité de Koninklijke Watersportvereniging Sneek ingeschakeld. Het evenement wordt ondersteund met de nodige walfestiviteiten in samenwerking met Jachthaven Hindeloopen en LX Eventsupport. Windpark Fryslân treedt op als sponsor van het evenement.

Windpark Fryslân is gelegen in het Friese deel van het IJsselmeer en is met 89 windturbines het grootste windpark ter wereld in een binnenwater. Het windpark beslaat 40 km2 en is operationeel sinds 2021.

Meer informatie over de Windmill Cup: check www.windmillcup.nl.