Aannemersconsortium Zuiderzeewind, bestaande uit Siemens Gamesa Renewable Energy en Van Oord Offshore Wind BV, heeft een contract getekend met Kraanverhuur Transport Friesland (KTF) uit Harlingen. KTF verzorgt de op- en overslag van de betonnen platforms voor de 89 windturbines van Windpark Fryslân. Arjan Keuzenkamp, projectdirecteur Zuiderzeewind: “De betonnen platforms voor onze windturbines worden in het buitenland geproduceerd door Per Aarsleff A/S in Polen. KTF biedt ons de perfecte locatie om in Fryslân deze betonnen platforms op te slaan.”

Anno Zuidema, algemeen directeur van KTF: Tijdens de door Windpark Fryslân georganiseerde bedrijvendag hebben wij voor het eerst met dit project kennis gemaakt.  Vanwege de locatie van ons bedrijf en de brede dienstverlening zijn we benaderd om de betonnen platforms tijdelijk op te slaan. Bij ons worden de platforms op de binnenvaartpontons geladen en vervoerd naar het IJsselmeer.”

“In de onshore windenergie sector zijn we al een tijd actief. Dit is voor ons het eerste offshore windproject. Voor Windpark Fryslân bieden we een totaalconcept op het logistieke vlak met betrekking tot het lossen, vervoeren en herladen van de platforms. We verzorgen onder andere de engineering, opslag, zwaar en verticaal transport. Wij kijken ernaar uit om na de uitvoering van dit bijzondere project meer in de offshore wind te gaan doen.”

Verhuur van betonnenplatforms

Kraanverhuur Transport Friesland zorgt voor de op- en overslag van de betonnen externe platforms voor de 89 windturbines van Windpark Fryslân. Hiervoor is een ruimte van ca 10.000 m2 beschikbaar gemaakt op het terrein van Nesta. De platforms worden met een kraan vanaf het transportschip gelost op de kade. Hier staat KTF gereed met zwaar transportmaterieel om de platforms op te slaan. Na een korte opslagperiode worden de betonnen platforms met behulp van een 400 tons kraan per zes stuks geladen op een ponton. Dit ponton wordt verscheept vanuit Harlingen via de Lorentz sluizen naar de projectlocatie bij Breezanddijk in het IJsselmeer.