Windturbines met een tiphoogte van meer dan 150 meter, moeten wettelijk worden voorzien van luchtvaartverlichting. Bij Windpark Fryslân geldt dit voor de buitenste 30 windturbines. Dankzij een naderingsdetectiesysteem kan deze verlichting binnenkort ’s nachts worden uitgeschakeld wanneer er geen luchtvaartuigen in de buurt van het windpark zijn.
Op dit moment wordt het systeem al succesvol en veilig in de Verenigde Staten en in Duitsland toegepast. Bij deze bestaande projecten zorgt de radar ervoor dat de verlichting meer dan 95% van de tijd kan worden uitgeschakeld. Verder gebruikt de scheepvaart vergelijkbare radarsystemen voor het detecteren van objecten.
WPF werkt voor het testen en toetsen van het radarsysteem samen met Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT), het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Hierbij wordt ook gekeken naar de elektromagnetische bestralingssterkte van de radar die net als bijvoorbeeld zendmasten, mobiele telefoons en wifi, elektromagnetische golven uitzendt. De bestralingssterkte van de luchtvaartradar van WPF is zeer beperkt en ligt een factor duizend lager dan de wettelijke norm:
De radar is hoog genoeg om vrij zicht te hebben op de omgeving. De grijze mast met radarinstallatie en antenne is ongeveer 16 meter hoog ten opzichte van het maaiveld. De antenne in de vorm van een balk is circa 5,5 meter breed. Op de mast wordt de antenne geplaatst in de vorm van een balk van circa 5,5 meter breed. Deze balk roteert met een snelheid van 24 toeren per minuut.
Zie hieronder illustraties van hoogtes van diverse objecten in de omgeving van Kornwerderzand (ten opzichte van N.A.P).
Een radarsysteem voor de verlichting van een windpark is complex en erg duur. Veel windparken zijn te klein en hebben niet de financiële ruimte om een radarsysteem aan te schaffen. Vanwege de grootte van Windpark Fryslân, konden we dit systeem implementeren.