De installatie van de windturbines van Windpark Fryslân op het IJsselmeer is afgerond door aannemersconsortium Zuiderzeewind. Na de installatie wordt elke windturbine van fundering tot gondel geïnspecteerd, waarna die wordt getest en in bedrijf gaat. Sinds de eerste windturbines draaiden in april, levert Windpark Fryslân energie aan klanten van Eneco. Als alle windturbines in bedrijf zijn, zullen ze op jaarbasis zo’n 1.500 GWh duurzame windenergie produceren. Dat komt overeen met het stroomverbruik van zo’n 500.000 huishoudens.

Werkgebied tijdens de werkzaamheden

Nu de installatie van de windturbines klaar is, zullen de installatieplatforms (Sarens Soccer Pitch en Tom-Wim) vertrekken uit het werkgebied op het IJsselmeer. Wel zullen er in het werkgebied nog schepen varen voor de medewerkers die de windturbines inspecteren en in bedrijf stellen. Het werkgebied blijft tot het eind van de inbedrijfstelling van Windpark Fryslân gesloten voor vaarverkeer.

Installatie van de windturbines

Elke windturbine bestaat uit drie torendelen, de gondel en de rotor. Vanwege de beperkte breedte van de sluizen rondom het IJsselmeer werden de onderdelen met schepen naar het IJsselmeer gebracht en daar in elkaar gezet. In het IJsselmeer lagen twee installatieplatforms, de Sarens Soccer Pitch en de Tom-Wim. Door met twee platforms te werken kon Zuiderzeewind twee windturbines tegelijk installeren.

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân wordt gebouwd door aannemersconsortium Zuiderzeewind, dat bestaat uit Siemens Gamesa Renewable Energy en Van Oord Offshore Wind.