Scholieren leren stroom opwekken op bouwplaats

De urgentie voor technisch personeel groeit, en dat besef dringt steeds verder door. Dit blijkt uit het overweldigende succes van de workshop Energiemakers, een initiatief van SPIE en TenneT. In een samenwerking met Technolab Súdwest Fryslân leren kinderen op een bouwplaats hoe stroom werkt. Dit is uniek, en dat ervaart het onderwijs ook. Binnen anderhalve week was de workshop volledig volgeboekt tot aan de zomervakantie. Het is nieuw dat scholieren op deze manier kennismaken met energieopwekking in de praktijk.

De workshop vindt plaats op het bouwterrein in Bolsward, waar SPIE in opdracht van TenneT een nieuw 110.000 volt hoogspanningsstation bouwt. Het doel is om uiteindelijk 5.000 kinderen te laten ervaren hoe elektriciteit van bron tot gebruiker komt – een bijzonder relevant thema in het kader van de energietransitie.

Workshop De Energiemakers

Spelenderwijs kennismaken met techniek
Tijdens de twee uur durende workshop van Technolab Súdwest Fryslân krijgen leerlingen van groep 7 en 8 de kans om in de huid van een elektromonteur te kruipen. Ze voeren verschillende technische opdrachten uit, zoals het trekken van zekeringen uit een middenspanningsinstallatie en het oplossen van storingen in een middenspanningsruimte. Ook leren ze hoogspanningsverbindingen maken en een meterkast installeren, allemaal met materialen die professionals dagelijks gebruiken.

Jan Ale Maat, initiatiefnemer en projectmanager bij SPIE, benadrukt het belang van deze ervaring: ‘Het werk dat wij verrichten doen we met het oog op toekomstige generaties. Die generatie moet straks het stokje van ons overnemen. We hopen dat de opgedane kennis bijdraagt aan een weloverwogen keuze voor een technische vervolgopleiding. Vandaar dat wij juist aan deze jongens en meisjes willen laten zien hoe gaaf werken in de techniek is. En waar kun je beter laten zien wat de waarde van ons werk is, dan op deze plek?!”

Johannes de Vries, directeur Technolab Súdwest Fryslân vervolgt. “Techniek is overal en zit in alles. Klimaat, economie, zorg, veiligheid of energie. Dat betekent ook dat er een steeds grotere vraag is naar technisch personeel. Dat we kinderen op jonge leeftijd al zo kunnen laten ervaren wat techniek is kun je niet in de schoolbanken overbrengen. De magie, die moet je voelen en dat is wat wij hier doen.”

Energietransitie in de praktijk
TenneT onderstreept het belang van technische educatie, juist nu de overstap naar duurzame energie in volle gang is. “We bewegen steeds meer richting hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. De elektriciteit die daarmee wordt opgewekt, moet efficiënt getransporteerd worden, en dat gebeurt op hoogspanningsstations zoals deze. Door kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van het proces achter stroomvoorziening, hopen we hen te enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek” aldus projectleider Marc Jongen van TenneT.

De workshop is ontwikkeld in samenwerking met SPIE, TenneT, Technolab Súdwest Fryslân, Windpark Fryslân en de regionale netbeheerder Liander. De organisaties verwachten de komende twee jaar nog vele klassen te inspireren voor techniek en onderzoeken gezamenlijk of de pilot landelijk breder kan worden uitgerold.