Windpark Fryslân gaat vanaf dit najaar duurzame windenergie leveren aan klanten van Eneco. In totaal komen er 89 windturbines te staan die op jaarbasis zo’n 1.500 GWh duurzame windenergie gaan produceren. Die energie gaat Eneco inzetten voor particuliere klanten in Friesland én om zakelijke klanten te ondersteunen in hun duurzame ambities. Zo ook het wereldwijd bekende Friese ijsstadion Thialf.

De bouw van het grootste windpark in een binnenwater, het IJsselmeer, verloopt voorspoedig. Naar verwachting levert het park dit najaar al windenergie. Volgend schaatsseizoen wordt in Thialf dan ook gereden op een ijsbaan die draait op Friese windenergie. Thialf en Eneco sloten per 2021 een samenwerkingsovereenkomst voor de duur van twee jaar.

Thialf directeur Marc Winters is zeer tevreden met de energiepartner: “Naast dat we bij Eneco onze tarieven hebben kunnen stabiliseren op een lager niveau, is de groene oorsprong van stroom voor Thialf een ‘must’. En als die oorsprong dan ook nog eens in Windpark Fryslân ligt, is dit in meerdere opzichten een hele natuurlijke samenwerking.”

Voor bedrijf en particulier

Met energie van Windpark Fryslân kunnen bedrijven werken aan de verduurzaming van hun energieverbruik. Daarnaast wil Eneco natuurlijk ook particulieren in Friesland de gelegenheid bieden gebruik te gaan maken van Friese windenergie. Hiervoor start later dit jaar een speciale campagne.

Ontwikkeling Nederlandse windenergie

Eneco investeert voortdurend in de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland. Door zelf wind- en zonneparken te realiseren, maar ook door anderen daarin te ondersteunen en met initiatiefnemers van windparken langjarige afnamecontracten af te sluiten. Dit is ook het geval bij Windpark Fryslân, waar Eneco de komende 15 jaar stroom gaat afnemen. Zo zetten we in op de ontwikkeling van Nederlandse duurzame energie en dragen we bij aan de energietransitie.