Beeldkrullend-Ruben

Ruben de Vries, eigenaar van Beeldkrullend, brengt vanaf het allereerste moment de bouw van Windpark Fryslân in beeld. Met zijn camera en drone is hij bij elke mijlpaal aanwezig.

Wij vertellen het verhaal van de 89 windturbines

‘Het begon allemaal bij de video Bart bouwt een windpark met…’, vertelt Ruben. ‘Baas Communicatie, een communicatiebureau uit Leeuwarden, vroeg ons of we een aantal video’s voor Windpark Fryslân wilden maken. Ik wist toen nog niet dat het project zó ontzettend groot is. Inmiddels maken we naast de video’s met Bart, korte video’s waarmee we de verschillende fases van de bouw in beeld brengen. Ook maken we een commercial over het project voor het Wildlife Film Festival in Rotterdam én een publieksfilm over het hele project.’

Bart bouwt een windpark

In de video Bart bouwt een windpark met… gaat hoofdingenieur Bart Ummels in gesprek met betrokkenen en specialisten die meewerken aan de bouw van Windpark Fryslân. ‘Mijn doel is om met deze video’s het project op een laagdrempelige manier voor iedereen begrijpelijk te maken’, vertelt Ruben. ‘Mensen zien vaak alleen het eindresultaat van een project, in dit geval de windturbines. Maar er komt zoveel meer kijken bij de bouw van zo’n groot project. Er zijn zoveel verschillende onderdelen en zoveel verschillende mensen bij betrokken: dát willen wij graag laten zien in onze video’s’.

Aan elke video gaat een grondige voorbereiding vooraf. ‘Ik werk samen met een regisseur van Baas Communicatie. Zij schrijft het script, stemt deze af met alle partijen en regelt de toegang tot de bouwplaats. Op de set zorgt ze ervoor dat we exact het script volgen. Zo kan ik me focussen op het beeld en het geluid en kan Bart zich focussen op zijn tekst en uitspraak’, vertelt Ruben. ‘Het leuke is dat we een ontzettend goede klik hebben en dat we heel erg kunnen lachen met zijn drieën. Dat is belangrijk, want dat plezier zie je terug in de video’s’. Zodra alle beelden gemaakt zijn, monteert Ruben samen met zijn collega Jorden alle beelden tot één video.

Elke mijlpaal op beeld

Naast de video’s met Bart, is Ruben bijna wekelijks op pad om de voortgang van de bouw van het windpark in beeld te brengen. De beelden worden gebruikt voor onder andere korte video’s, voor op de website of op social media. Ruben: ‘We willen echt het volledige verhaal van Windpark Fryslân laten zien. Daarom zorg ik dat ik bij elke mijlpaal aanwezig ben. Deze week was ik bijvoorbeeld bij het plaatsen van de transformatoren in het transformatorstation in Breezanddijk. En volgende week ga ik naar Rostock in Duitsland, om daar te filmen in de fabriek waar de funderingen voor de windturbines worden gemaakt.’

Twee weken geleden stond Ruben in de haven van Amsterdam om daar de aankomst van de eerste lading met rotorbladen te filmen. Deze rotorbladen van de windturbines van Windpark Fryslân (lengte 63 meter) zijn gemaakt in de fabriek van Siemens Gamesa in Marokko en verscheept naar Amsterdam. Ruben: ‘Er zijn echt al heel veel werkzaamheden gedaan voor Windpark Fryslân, maar tot nu toe gebeurde het meeste onder de grond. Als je dan in de haven in Amsterdam staat en zo’n schip komt aanvaren, dan besef je: dit is écht groot. Dat was een heel mooi moment om bij aanwezig te zijn’.

Kansen

Binnenkort start de bouw van de windturbines op het IJsselmeer. Ook daar is Ruben bij aanwezig. Hij vertelt trots over zijn werk: ‘Windpark Fryslân geeft mij de kans om mee te kijken met zo’n groot project, maar ook om daarin mee te groeien. Zo heb ik mijn veiligheidsdiploma (VCA) moeten halen, ben ik bezig met extra dronecursussen en ga ik binnenkort een cursus volgen om volgend jaar ook óp de windturbines te mogen filmen’.

Daarnaast start hij binnenkort met de opnames voor een commercial over het project die wordt getoond voorafgaand aan elke film van het Wild Life Film Festival in Rotterdam. ‘Ook dat is echt een prachtige kans voor ons. We mogen hiervoor echt alles uit de kast halen en met de meest geavanceerde apparatuur werken. Dat onze video straks op een bioscoopscherm te zien is, daar kijk ik echt naar uit!’.

Over Beeldkrullend

Beeldkrullend is een film- en animatiestudio uit Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op www.beeldkrullend.nl