Op 7 oktober zorgde de harde wind voor een waar spektakel op het IJsselmeer. 143 zeilschepen met in totaal 750 bemanningsleden raceten dwars door Windpark Fryslân voor de Windmill Cup 2023. De organisatie van de race was in handen van het comité van de vroegere Nacht- en Ontijrace.

De zeilwedstrijd startte vanuit Hindeloopen. Op het IJsselmeer hadden de deelnemers te maken met windkracht 5 vanuit het zuidwesten, maar ook met onverwachte luchtwervelingen, veroorzaakt door de rotoren van de 89 turbines.

Het motto van de Windmill Cup was: ‘Windenergie, we kunnen er niet omheen, maar we kunnen er wel doorheen.’ In tegenstelling tot windparken op zee, is zeilen door Windpark Fryslân op het IJsselmeer namelijk wel toegestaan. En dát is wat Windpark Fryslân met het evenement duidelijk wilde maken. Tijdens de zeilrace werd al snel duidelijk dat het windpark niet alleen een geschikt, maar ook een uitnodigend én uitdagend vaargebied is. Benieuwd hoe het eraan toeging op het IJsselmeer? Bekijk de aftermovie hier.